És megint eltelt egy év. 
Aki jó matekból könnyen kiszámolhatja, hányadik attól a bizonyos évszámtól, ami a zászlónkon is szerepel. 
Legendás idők voltak. Olyan világban éltünk, amikor megnézték, ki mit szeretne tenni, mit akar dolgozni, és egyáltalán nem nézték jó szemmel, ha az ember nem egy gyárban, egy termelő üzemben, egy államilag ellenőrzött irodában képzelte el az önmegvalósítást.  Labdarúgásunk akkori „urai” sem néztek jó szemmel semmilyen olyan kezdeményezést, ami nem a felső vezetés elvárásai szerint történt. 

Ennek ellenére két egykori focista (és nem labdarúgó), összedugta a fejét, hogy az álmaikat megvalósítsa. Már korábban is ízlelgették a gondolatot, alapítanak egy egyesületet, ahol olyan kicsi gyermekeknek tanítják a foci alapjait, akiket életkoruk miatt más klubok akkor még nem fogadtak, ahol szívesen látnak fiúkat, lányokat(!), akik kedvet éreznek ehhez az általuk imádott játékhoz. Az élcsapatok  kiválasztási rendszere bosszantotta őket, hiszen látták, tapasztalták, hogy ezeknél a kluboknál sokszor a tehetség mellett a szülők sportvezetőkkel, edzőkkel ápolt kapcsolata is meghatározó lehet gyermekük sportpályafutását illetően.Megszületett az elhatározás, hogy ennek a rendszernek az ellenkezőjével építenek fel egy közösséget.  A korabeli lehetőségeknek megfelelően 1986. május 5-én hivatalosan is megkezdte működését a Grund Labdarúgó Oktató Gazdasági Munkaközösség.
Az időpont a lehető legkedvezőbb volt, hiszen szűk két hónappal korábban 70 ezer néző előtt az akkor Népstadionnak nevezett arénában 3:0-ra legyőztük a brazil válogatottat. No és nem mellékesen a válogatott ezzel a mérkőzéssel is készült a nyáron megrendezett világbajnokságra, ahova már korábban Európából elsőként jutott ki. Ebben a focilázas időben született meg a Grund FC, amelynek nevét hosszas egyeztetés után találta meg a két alapító. A címerben a labdát rúgó kisfiú alakja nem volt kérdés, hiszen ebben a mozdulatban minden benne van. A csapat színében is hamar megegyeztek, – mint a brazil foci szerelmesei: sárga-kék.
Saját kezűleg készített szórólapokon hirdették meg a kezdeményezést, és nagy meglepetésükre és örömükre sok-sok szülő jelent meg azon a bizonyos első, bemutatkozó rendezvényen, ahol igazolva látták a kezdeményezésük létjogosultságát. Azon a napon a Földön, de a XVII. kerületben biztosan nem volt boldogabb ember náluk. 
Így indult a GRUND FC története 1986-ban, amit azóta is tovább írnak premier ligás, magyar, portugál, román bajnok, férfi és női válogatott egykori grundosok, és minden gyerek, aki a csapatunkhoz jött és jön, hogy olyan alapokat szerezzen, amellyel a későbbiekben vágyainak és tehetségének megfelelő  szinten kamatoztathassa tudását. 

A két alapító, Buzsáky Ákos és Borvári László több, mint három évtized elteltével is örömmel látja, amikor ti önfeledten, élvezettel művelitek ezt a fantasztikus sportot.

május 5, 2020